"If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is: Infinite." William Blake

Friss topikok

  • Xenosz: Örülök, sőt imádlak az itt leírtakért! Mi is szeretünk! Nagyon! (2010.11.25. 12:37) Pasikról
  • agamost: Ez a történetet én is szeretem és pont a napokban meséltem a gyerekeimnek. (2010.10.15. 08:43) A kedvenc játékom :)
  • darvicor: Nagyon sok sikert a kereséshez! Kívánom, hogy mielöbb megtaláld! (2010.07.02. 10:25) Mit szeretnék az életben?

Linkblog

HTML

A tiszteletről (gyakorlati útmutató)

2010.10.18. 14:21 | manderley | Szólj hozzá!

Minden ember hibázik, minden ember szokott tévedni. Nincs olyan ember, aki egy másik embernél kivétel nélkül mindenről többet tudna.


Azért, mert valaki valamiről kevesebbet tud, akár azért, mert gyengébbek a képességei, akár azért mert még csak gyerek, akár azért, mert egyszerűen nem a szóban forgó dolog érdekli, nem tekinthetjük magunkat többnek nála.

Mert vagy az öröklött képességei, vagy a lehetősége, vagy a körülményei, vagy a kora miatt (eddig még) nem tudta, amit mi. Egyik sem a mi érdemünk!

 

Viszont kötelességünk, ha tudni szeretne valamit, vagy érinti az életét érzelmileg vagy fizikailag, számára felfoghatóan elmondani, világossá, érthetővé tenni, amit mi már tudunk.

A szándékos fizikai és érzelmi bántalmazás mellett, számomra a legnagyobb bűn, ha a tudásunkat arra használjuk fel, hogy valakit manipuláljunk (szóban vagy tettekkel hazudjunk neki), még abban az esetben sem, ha úgymond „Jót” akarunk neki, a „saját érdekében”.

 

Ez sokkal rosszabb, mint valakit hirtelen felindulásból, őszintén pofon vágni, és utána bocsánatot kérni, pedig az is nagyon komoly és feldolgozandó kudarca egy intelligensebb embernek a kommunikációban.

 

Ugyanakkor valakinek (természetesen nálam a bármilyen kommunikációra képes gyermek már valakinek számít) kíméletből hazudni, vagy eltitkolni előle valamit, ami érinti, az én értelmezésemben kimeríti az időben késleltetett tudatos érzelmi bántalmazás fogalmát, hiszen idővel rá fog úgyis jönni, és az nagyon komoly fájdalmat fog okozni, arányosat azzal, hogy mennyire volt jelentős a hazugság, illetve főként azzal, hogy mennyire állunk hozzá közel, mennyire bízott bennünk eredetileg.


Mindenkinek jogában áll és kötelessége szembenézni a tényekkel! Akkor is, ha abban a pillanatban ez fájni fog. Ettől megkímélni valakit nem szeretet, hanem érzelgősség, hazugság. Ugyanúgy nincs hozzá jogunk, mint fizikailag bántalmazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://manderley.blog.hu/api/trackback/id/tr922380955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása